Nyitólap

Tanáraink

Felvételizőknek

Diákjainknak

Versenyek

Érettségi

Terepgyakorlatok, zöld napok

Egészségvédelem

Képek, videók

Egészségvédelmi programok iskolánkban

 

Újraélesztés-oktatás iskolánkban

 

2014-ben indult iskolánkban az a program, amelynek céljaként tűztük ki, hogy a középiskolai fenntartható újraélesztés-oktatás programját kidolgozzuk és keretein belül tanulóinknak meg is tanítsuk ezt a készséget. Az ötlet részben a Semmelweis Egyetem és az ERC (Európai Reszusztitációs Tanács) szakembereitől származott, de fontos volt az is, hogy a NAT-nak megfeleljünk. Már a 2012-es verzióban is szerepeltek az újraélesztési ismeretek követelményként, de ezen a téren az iskolák, a tanárok módszertani segítséget egyáltalán nem kaptak. Valójában a kollégák döntő többsége sem tudja, mit és hogyan kell tenni "újraélesztésként".
Munkánk során eljutottunk oda, hogy először kampányszerűen, aztán 2016-tól a helyi tantervbe illesztve tanítunk. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a kilencedik és a tizenegyedik évfolyamon kötelező jelen lenni egy-egy újraélesztés képzésen, amit az idősebbeknél alapszintű elsősegély oktatás is kiegészít. Iskolánk tantervi követelményeit csak az teljesíti, akinek a bizonyítványában szerepel a pecsét, ami igazolja az eredményes részvételt. A programot a Semmelweis Egyetem konferenciáján (SIASTOK2017) és különböző csatornákon keresztül a médiában is ismertettük, amelynek hatására már több budapesti iskolában is hasonló oktatás zajlik.
A fenntarthatóság egyik alappillére, hogy a tanulókat diákinstruktorok képzik, a tanárok csak felügyelnek. Ehhez először "hivatásos" ERC instruktorok segítségével ki kellett képeznünk érdeklődő és tehetséges diákokat, hogy ők adhassák tovább ismereteiket. A sikert az is mutatja, hogy ma már közülük többen ERC instruktortrénerek, és így nem csak a mi diákjainkat, hanem felnőtteket is kiképeznek instruktori munkára. Mivel "sajnos" idővel ők is elballagnak, az utánpótlás biztosítása érdekében évente kapnak további diákok lehetőséget az instruktorrá válásra. Kezdetben önkéntes jelentkezés, ma már elsősorban a tanulás során mutatott rátermettség alapján választjuk ki az újakat.
A képzések mindig jó hangulatban és magas színvonalon zajlanak. Nem állíthatjuk, hogy minden tanulónk profi az újraélesztésben, de legalább tudják, mit és hogyan kell tenni egy keringésmegállás esetén, illetve légúti idegentest eltávolítása vagy egy eszméletlen beteg ellátása során. Előfordult már olyan is, hogy két diákunknak a metrón kellett újraélesztést végeznie...
Az újraélesztés során rendkívül fontos az alkalmazott mellkaskompressziók ritmusa. Még a leggyakorlottabb szakemberek is számolnak és/vagy megfelelő ütemű zeneszámot dúdolnak magukban a biztonság kedvéért. Az Irie Maffia együttes éppen ezért készítette a "Wake up!" című számot. Az együttes tagjait is a mi diákinstruktoraink segítségével tanítottuk meg az alapvető újraélesztési ismeretekre. Ezt követően - a 2017/18-as tanévben - az együttessel turnéztak az instruktorok az ország megyeszékhelyein az Egészségügyi Államtitkárság szervezésében. Ilyenkor a koncertek előtt a helyi iskolák diákjait oktatták.

A program iskolai koordinátora dr. Ács Zoltán.

 

         

 

A programról a Semmelweis Egyetem honlapján megjelent cikkek itt olvashatók:
Modellprogrammal tanítják az újraélesztést - Az egyetem közreműködésével tanítanak újraélesztést az Apáczai gimnáziumban

 

 

Irie Maffia - Wake Up! - Mentsünk együtt életet!

 

 

Irie Maffia - Wake Up

 

 

Koronavírus (Covid-19) járvány

Az alábbi oldalakat ajánljuk figyelmetekbe az új koronavírus járvánnyal kapcsolatban:

Tényleg segít a mediterrán bodorrózsa a járvány ellen?

A D-vitamin fontos, de nem csodaszer a koronavírus ellen

Magyar Wikipédia oldalak: COVID-19 - COVID-19-pandémia - 2020-as COVID-19-koronavírus-járvány Magyarországon

Angol Wikipédia oldalak: COVID-19 pandemic by country and territory - Portal: Coronavirus disease 2019

John Hopkins Egyetem globális adatbázisa a járványterjedésről

Ezek közül kerülhet ki az oltás, ami leszámol a járvánnyal

Látványos képen ábrázolták, ahogy egy csapat koronavírus megrohamozza a tüdősejteket

Tájékoztató oldal a koronavírusról

 

 

A honlappal kapcsolatos problémákkal, kérésekkel, kérdésekkel kapcsolatban forduljon az oldal szerkesztőjéhez: Sebő Péter - sepeti{kukac}freemail.hu
A honlap teljes tartalma az alábbi Creative Commons licencfeltételek betartásával használható fel: Attribution Non-Commercial Share Alike (CC-BY-NC-SA)
Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább!